Wat is powerkiten? I
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een powerkite? I
Wat is het verschil tussen een tubekite en een powerkite? |
Hoe bestuur je een powerkite?
Wat is powerkiten?
Powerkiten is eigenlijk gewoon vliegeren, maar dan gepowerd. Dit houdt in dat er kracht ontstaat doormiddel van de kracht van de wind, en dat voel je in je armen! Powerkiten doe je vaak op een open plek zoals bijvoorbeeld het strand, omdat je hier genoeg ruimte hebt en de wind rechtstreeks op het doek van de vlieger komt. Door middel van de wind, komt er lucht in de kite te staan waardoor hij zijn vorm krijgt. Je hoeft een power kite dus niet op te pompen. Het voordeel hiervan is dat de kite super licht van gewicht is en hij al met enorm weinig wind zijn werk zal doen. Hoe meer wind er staar, hoe meer wind er tegen het doen aan zal komen en hoe meer kracht hij krijgt. Wees dus een beetje voorzichtig met te harde wind. Beginners raden we aan om eerst even met windkracht 2 t/m 4 beaufort te gaan oefenen voordat ze een flinke herststorm willen trotseren.
De meeste powerkites hebben twee lijnen waarmee hij te besturen is. Hier komt dan ook direct alle kracht te staan. Soms heeft een power kite 4 lijnen. Hierbij wordt onderscheidt gemaakt in powerlijnen en stuurlijnen, waarbij de kracht op de powerlijnen komt te staan en je stuurt doormiddel van de stuurlijnen. Vervolgens zijn er twee manieren om je kite te besturen. Middels een bar (stuurstok) of middels twee handles. Wij raden vaak een bar aan aangezien deze je net even meer controle biedt en je dan direct kan wennen aan het gevoel van een bar, mocht je later de overstap willen maken naar bijvoorbeeld kitesurfen.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een powerkite?
Bij de aanschaf van een power kite zijn een aantal factoren van belang. Vooral de grootte van de vlieger is bepalend voor de kracht van de kite. Houdt hierbij rekening met de volgende variabelen: lichaamsgewicht, niveau, soort powerkite, windsterkte en windrichting. Mocht je vaak met weinig wind willen kiten, dan heb je een iets grotere powerkite nodig. Als je toch liever met hardere wind wil powerkiten kies je voor een iets kleinere. Check het onderstaand overzicht voor een goede schatting van de grootte van de powerkite bij je gewicht.
30 – 40 kg 1,0 – 1,2 m²
40 – 50 kg 1,2 – 1,5 m²
50 – 60 kg 1,5 – 2,0 m²
60 – 70 kg 2,0 – 2,5 m²
70 – 80 kg 2,5 – 3,0 m²
80 – 90 kg 3,0 – 3,5 m²
90 – 100 kg 3,5 – 4,0 m²
100 – 110 kg 4,0 – 4,5 m²
Wat is het verschil tussen een tubekite en een matras kite?
Er zijn natuurlijk een hoop verschillende soorten kites/vliegers op de markt. Om het even overzichtelijk te houden hebben we onderscheid gemaakt in tubekites en matras kites. De tubekites, welke we vaak terug zien bij het kitesurfen, krijgen hun shape doordat je ze oppompt. Door lucht in de tubes te blazen, krijgt de kite zijn vorm en stabiliteit. Het voordeel van deze tube kites is dat ze op het water blijven drijven als een luchtbed. Hierdoor is herstarten ook super gemakkelijk, wat ze erg veilig maakt tijdens het kiten in het water. Het nadeel van deze tubes is wel dat de kites iets zwaarder worden. Matras kites, of powerkites zijn vliegers die je niet op hoeft te pompen maar welke worden gevuld door de wind die erin waait.
Hoe bestuur je een powerkite?
Een powerkite bestuur je door middel van één lijn korter te maken dan de andere lijn. Hierdoor verander je de stuurrichting van de vlieger. Let hierbij vooral op dat je echt aan één kant van de bar trekt, in plaats van een draaiende beweging te maken. Daarnaast duw je de andere kant een klein beetje van je af. Als je dus naar links wil sturen trek je je linkerhand naar je toe en laat je je rechterhand een beetje vieren. Zorg er wel voor dat je de kite op tijd weer terug stuurt, aangezien hij anders een looping zal maken! :) Mocht je het leuk lijken om te gaan powerkiten maar wil je toch liever eerst een lesje, dan kan dat natuurlijk ook! Kitemana heeft namelijk zijn eigen powerkiteschool. Wil je meer weten over powerkites of vliegeren, bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvend advies.