Kitesurf Beginners Gids
Ben je net begonnen met Kitesurfen, hier vertellen we je alles wat je moet weten over kites, kiteboards, wetsuits en trapezes! Ben je na het lezen van deze informatie klaar om je eerste kite set samen te stellen, neem dan contact op voor een persoonlijk advies!
- Telefoon: +31(0) 71 40 811 54Telefoon
- Whatsapp: +31(0) 71 40 811 54Whatsapp
- Mail: info@kitemana.nlMail
Over welk onderwerp wil je meer weten?
Je eerste kite aanschaffen.
Hieronder vind je alle basis kennis voor een beginner om jou te helpen de juiste kite te kopen.
Kites voor beginners
Je hebt net je eerste kitesurflessen achter de rug en bent helemaal stoked! Tijd om je eigen kitesurf kites aan te schaffen zodat je zelfstandig je kitesurf skills kunt gaan verbeteren. Maar welke kite moet je kopen? Er is zoveel aanbod. We begrijpen dat het moeilijk is om een keuze te maken. Om deze reden proberen we hier de meest voorkomende vragen voor een beginner te beantwoorden:
- Wat zijn de 4 belangrijkste vereisten waaraan elke beginnerskite altijd moet voldoen?
- Welke soort kite wij adviseren voor een beginnende kitesurfer?
- Waarom kitesurf scholen vaak met Waves kites les geven!
- Met welke maat kite moet ik beginnen?
- Welke maat bar moet ik mee beginnen?
- Heb ik een korte - of een lange kitesurf leash nodig?
- Is het verstandig om te beginnen met een tweedehands kite?
- Is er veiligheidsnorm voor kites?
- Hoe moet ik mijn kite goed onderhouden?
Wat zijn de 4 belangrijkste vereisten waaraan elke beginnerskite altijd moet voldoen?
In het begin wil je zo snel mogelijk vooruitgang boeken. De 4 belangrijkste vereisten voor een beginner kite zijn:
- Een kite met goede upwind capaciteiten hebben, zodat je makkelijk aan de wind kan leren varen.
- Een kite met een groot depower bereik, zodat je de kracht van je kite goed kan bepalen.
- Een gemakkelijke en snelle Relaunch, zodat je je kite gemakkelijk weer kunt lanceren als de kite de grond of het water raakt.
- Een kite met vergevingsgezinde vliegeigenschappen, zodat je de kite met meer zelfvertrouwen kunt besturen.
Welke soort kite wij adviseren voor een beginner?
Ben je na je eerste lessen helemaal stoked en ben je van plan om meteen een nieuwe kite aan te schaffen, dan raden we een allround/freeride kite (delta-shape of open C-shape kite) aan voor een beginner.
Elk merk heeft een beginner kite in het assortiment. Voorbeelden van deze kites zijn de Duotone Evo, Cabrinha Moto, North Reach, F-one Bandit en Naish Triad. Deze kites zijn geschikt voor beginners, maar zijn ook zeer geschikt voor als je niveau stijgt, je op zoek bent naar meer uitdaging en je klaar bent om je eerste sprongen te oefenen.
De merken hebben speciale beginnerssets samengesteld rondom deze kites als basis, aangevuld met een geschikt board en bar. Via deze link vind je deze voordelige startersets van de verschillende merken.
Waarom kitesurf scholen vaak met Waves kites les geven!
Als beginnende kitesurfer zijn er een aantal soorten kites waar je uit kunt kiezen. Het makkelijkst voor een beginner zijn vaak de wave kites om de waterstart en upwind varen te oefenen. Dit komt doordat deze kites goede depower hebben, snelle relaunch hebben en erg vergevingsgezind zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Carbinha Drifter, North Carve, Airush Session en Duotone Neo.
Wave kites worden vaak gebruikt door kitesurfscholen om les te geven. De grote depower van deze wave kites zorgt ervoor dat je de kite makkelijk onder controle kunt houden als de wind toeneemt. De snelle relaunch is erg fijn wanneer je per ongeluk je kite het water in hebt gestuurd, wat in het begin soms gebeurt, en de kite snel weer in de lucht wilt krijgen. En natuurlijk is het heel fijn als een kite goede upwind eigenschappen heeft, zodat je makkelijk terug kunt naar de plek waar je bent begonnen met kitesurfen en je niet de 'walk of shame' hoeft te doen.
Als je een nette tweedehands wavekite kunt kopen - of lenen, is dat een prima keuze voor de begin periode voor een beginnende kitesurfer. Je kunt je waterstart oefenen en het aan de wind varen onder de knie krijgen.
Met welke maat kite moet ik beginnen?
Welke maat kite je als beginner moet kiezen hangt van een aantal zaken af:
- Allereerst je gewicht,
- Je beoogde set opbouw: Ga je beginnen met 1 kite, misschien 2 of zelfs 3 kites?
- De omstandigheden van de spot waar je veel gaat oefenen (Gemiddelde windkracht, vlakwater of de zee met golven en stroming etc.)
Het is altijd aan te raden om te beginnen met de grootste kite in je beoogde set van kites. Oefenen doe je over het algemeen in de makkelijkere omstandigheden en dan heb je voornamelijk je grotere kite maat nodig. Ga dan uit van windkracht 4/5 (16 – 21) knopen, het water is rustig, de wind is stabiel en het weer is meestal ook goed. Voor de meeste kitesurfers zal dit uitkomen op een kite van tussen de 9 en 12 vierkante meter, afhankelijk van je gewicht. We raden aan om contact op te nemen met je kitesurfinstructeur of met ons om een definitief advies te vragen.
Als je de basis eenmaal onder de knie hebt wil je automatisch ook naar je tweede kite gaan kijken, zodat je ook met meer wind het water op kan. Misschien ben je al klaar om je eerste trucjes en sprongen te oefenen.
Wanneer je een set van 2 kites in gedachten hebt is het verstandig om 3 vierkante meter tussen beide kites te hebben om een zo groot mogelijk windbereik te hebben. Dus bijvoorbeeld een 12 en 9 of een 10 en 7 vierkante meter.
Wil je gelijk uitpakken en wil je geen sessie meer missen dan ga je vanzelf voor 3 kites, dan heb je de beste set met 2 vierkante meter tussen elke kite: 12-10-8 of 11-9-7 vierkante meter. Ga altijd uit van je grootste vlieger en schaal die naar beneden.
Lichaamsgewicht | Kite maat |
---|---|
30 - 40 kg | 5 - 6 m2 |
40 - 50 kg | 6 - 7 m2 |
50 - 60 kg | 7 - 8 m2 |
60 - 70 kg | 8 - 9 m2 |
70 - 80 kg | 9 - 11 m2 |
80 - 90 kg | 10 - 12 m2 |
90 - 100 kg | 11 - 13 m2 |
100 - 110 kg | 12 - 14 m2 |
Welke maat bar moet ik mee beginnen?
De maat bar is minder belangrijk dan de maat kite. Eigenlijk kan elke maat bar van een relevant merk gezeild worden op een bijbehorende kite van dat merk. Wanneer een kitesurfmerk verschillende barmaten heeft, kan er over het algemeen vanuit worden gegaan dat je de kleinere bar gebruikt voor kites kleiner dan 10m² en de grotere bar voor kites van 10m² en groter. De grotere bar zorgt ervoor dat je meer stuurhoek creëert bij het sturen van de bar, waardoor je een grote kite sneller kunt sturen en daardoor minder traag voelt.
Als je een bar van een ander merk op een andere kite gaat gebruiken, moet je op een aantal zaken letten. Zo is het belangrijk dat je weet of de bar een hoge of lage splitsing van de powerlijnen heeft en dat de kite waar je hem op wilt gebruiken voor die splitsing is ontworpen. Als je daar niet aan voldoet, gebruik dan de bar niet op die kite, want dan verliest de kite al zijn eigenschappen. Ook is het belangrijk om te weten of de uiteinden van de bar en de kite aan elkaar bevestigd kunnen worden: de knopen en lussen moeten bij elkaar passen. Mocht dit niet overeenkomen, dan zou je dit ook kunnen oplossen met een pigtail set.
Een kitesurfbar die op alle kites past is de Duotone Click bar. Als je twijfeld of een bar op een bepaalde kite past, neem dan contact met ons op.
Heb ik een korte - of een lange kitesurf leash nodig?
Wanneer je gaat kitesurfen kun je het beste een korte Leash gebruiken. Je maakt de korte leash vast aan de voorkant van je harnas. Op het moment dat je Quickreleash nodig hebt, is deze altijd dichtbij. Wanneer je aan de safety hebt getrokken en de kite alleen aan je leash is vastgemaakt, word je met je gezicht naar de kite getrokken. Dit in tegenstelling tot een lange leash die je aan de achterkant van je harnas bevestigt en je dus met je rug naar de kite wordt getrokken. Een longleash wordt alleen gebruikt door gevorderde kitesurfers die uitgehaakte tricks doen zoals handle passes. Jij als beginnende kitesurfer bent het beste af met een korte leash.
Is het verstandig om te beginnen met een tweedehands kite?
Veiligheid is het belangrijkste in onze sport. Kitesurfen is en blijft een extreme sport, het is daarom belangrijk dat je kite in goede conditie is. Een nieuwe kite en lijnen zijn in perfecte staat en voldoen aan de laatste veiligheidsnormen, dus een nieuwe kite is natuurlijk altijd de beste en veiligste optie. Daarnaast is het canvas van een nieuwe kite helemaal vers waardoor de kite super effectief met de wind omgaat, hierdoor reageert de kite directer en ervaar je een betere low-end. Dit maakt het kitesurfen voor jou als beginnende kitesurfer makkelijker en daardoor maak je sneller vorderingen. Het is daarom aan te raden om met nieuwe kitesurf spullen te beginnen. Als je deze in een set koopt (kite, bar, boardbindingen) verschilt de aanschaf niet eens veel van een goede tweedehands.Bekijk hier onze kitesurf sets.
Je kunt natuurlijk ook een tweedehands kite kopen, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Koop liever geen kite die ouder is dan 5/6 jaar. Kitesurfen is een jonge sport en elk jaar worden er nieuwe technologieën toegepast in nieuwe kites, waardoor ze efficiënter en veiliger worden. Als je vijf jaar teruggaat, was kitesurfen een andere sport. De industrie heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen aangebracht in veiligheidssystemen en gebruikte materialen. Houd hier dus rekening mee.
Verder is het erg belangrijk om een gebruikte kite te controleren op eventuele reparaties of beschadigingen. Een enkele reparatie, indien uitgevoerd door een professionele reparateur, hoeft geen probleem te zijn. Een zwaar gerepareerde kite kan uit balans raken, waardoor de kite onstabiel en onveilig wordt. Als je op internet op zoek bent naar een gebruikte kite, dan kom je veel goedkope kites tegen. Wees voorzichtig met het kopen van vliegers die te goedkoop zijn. Goedkoop is uiteindelijk vaak toch duurkoop. Deze kites zijn vaak ouder, beschadigd of het model is minder geschikt voor beginners en kunnen gevaarlijk zijn door zeer oude veiligheidssystemen, slechte doorstart en verouderde technieken.
Koop nooit een C-kite als beginner. C-Kites zijn kites die bijna alleen door pro kitesurfers worden gebruikt, omdat het zeer krachtige en direct sturende kite zijn. De keerzijde van een C-kite is dat een fout snel gemaakt wordt en dit tot een gevaarlijke situatie kan leiden.
Ben je een beginner en heb je een compleet nieuwe kitesurfset nodig inclusief kite, bar, kiteboard en bindingen, dan hebben wij een aantal merkspecifieke starter sets met een hele mooie korting. Een goed afgeprijsde set komt soms bijna overeen met de prijs van een kwalitatief goede tweedehands kitesurfset.
Mocht je budget niet voldoende zijn voor een nieuwe set, dan kun je altijd contact met ons opnemen om te kijken of we misschien een goede tweedehands kite voor je beschikbaar hebben.
Is er een veiligheidsnorm voor kites?
Er is nog geen veiligheidsnorm voor kites. Wel is er een veiligheidsnorm voor het veiligheidssysteem op de bar: het quick release systeem. De nieuwste snelspansystemen worden vanaf 2021 voorzien van ISO 21853. Als uw snelspansysteem aan deze ISO-norm voldoet, kunt u er zeker van zijn dat uw snelspanner onder de meest extreme omstandigheden werkt. Zodat u met een gerust hart het water op kunt en kunt genieten van deze geweldige sport.
Hoe moet ik mijn kite goed onderhouden?
Je kite heeft eigenlijk niet zoveel onderhoud nodig. Het is vooral belangrijk dat je je kite niet nat opruimt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je je kite toch nat moet opruimen omdat het regent. Zorg er daarna voor dat je je kite zo snel mogelijk laat drogen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat er schimmel in het canvas van je vlieger komt.
Click hier als je al onze geselecteerde beginner kites wilt zien >>
Nu je alles weet over het kiezen van je eerste kites, ben je klaar om je keuze te maken!
If you have any questions, you can of course always call, email, WhatsApp or visit our store in Noordwijk!
Toegevoegd aan winkelmand
Subtotaal | € 0,00 |
Verzendkosten NL | € 0,00 |
Totaalbedrag (incl 0% BTW) | € 0,00 |
U heeft geen product(en) in uw winkelwagen
Weet je niet waar je moet beginner?
Bezoek de klantenservice voor advies
Jouw cookie voorkeuren
We gebruiken data en cookies om jou de beste ervaring en aanbiedingen op onze website, media en via onze advertenties te geven. Als je hiermee akkoord gaat, druk dan op de groene acceptatie knop! Voor meer informatie, klik hier of wijzig instellingen naar jouw voorkeur.
Functionele
Altijd actief
Analytics cookies
Advertentie cookies
Gegevensdeling
Personalisatie cookies