- Home
- Blogs
31.01.2020
De powervrouwen in kitesurfen en de King of the Air 2020
Acht toonaangevende vrouwen in de kite sport
We weten allemaal wel dat er veel meer mannen kitesurfen dan vrouwen. Dit zien we vaak tijdens de competities, maar ook bij onze eigen spots. Dit betekend niet dat de vrouwen helemaal stil hebben gezeten. Het is eigenlijk het tegenovergestelde, dit jaar gaat, voor het eerst in lange tijd, vrouwelijke kiter Angely Bouillot meedoen aan het meest extreme big air kite event King of the Air 2020.
Dit is niet de eerste keer dat er een vrouw meedoet aan het event. Toen het event voor het eerst werd georganiseerd in Maui won Susi Mai drie jaar op een rij de titel. Susi won niet alleen titels op grote podiums, maar is een echt pionier van deze sport. We zijn heel benieuwd hoe Angely het gaat doen dit jaar.
Wat is jouw mening? Wie gaat er volgens jou dit jaar de titel King of the Air 2020 winnen? Laat ons dat hier weten en maak kans op een Mystic Majestic X met Stealthbar!
Interview met SHE FLIES: vrouwen focus
We hebben gepraat met Josie West, oprichter van SHE FLIES, over de verschillen tussen mannen en vrouwen in kitesurfen en over de KOTA van dit jaar. Josie richtte SHE FLIES op om de globale wave van vrouwen in extreme sports te versterken.
Kitemana: Waarom zien we zoveel meer jongens op het water kitesurfen dan meisjes?SHE FLIES: Nou - als je bij een She Flies-evenement was, nemen vrouwen de plek over! Echt, ik denk dat het een combinatie is van veel dingen. Misschien kan het een intimiderende wereld zijn om in te stappen, misschien is er een perceptie dat het moeilijk is of een perceptie dat het niet vrouwen vriendelijk is en misschien hebben vrouwen veel meer levensverplichtingen die de progressie stoppen, zoals het laten groeien van onze nieuwe generatie kite-baby's, ik weet het niet zeker. Eén ding is zeker, er zijn meer en meer op vrouwen gerichte scholen, lessen, instructeurs en gastvrije plekken dan ooit tevoren - de uitdaging is nu om die boodschap te verspreiden om de opname en de voortdurende groei te stimuleren. Volgens mij kost het gewoon tijd voordat de culturele verandering begint, terwijl de wereld vrouwen in de sport aan het accepteren is. We komen eraan, vertrouw me.
Kitemana: Wat zijn de verschillen die je hebt ervaren als instructeur tussen jongens en meisjes?SHE FLIES: Ik denk dat het subtiele verschil, en soms is het echt subtiel, de manifestatie van angst. Het is zo grappig dat als ik jongens het veiligheidslesje leer, zo vaak verbaasd staan te kijken naar iemand achter me die over het water scheurt! Als ze rijden, trekken ze hard aan de bar, crashen, gaan weer rechtop staan en proberen het opnieuw. Voor een vrouw is het iets anders, ze luistert aandachtig naar de veiligheidsles, stelt vragen, controleert het en als we de vlieger in de lucht krijgen is ze een beetje zachter, een beetje meer oplettend en veel analytischer - elke keer hoor ik: "weet je zeker dat ik klaar ben voor de vlieger." Ik giechel dan tegen mezelf - het is normaal als ik dat al voor de derde keer die dag heb gehoord. Het angst-ding is echter reëel, ik vraag me altijd af of jongens het iets gemakkelijker naar ambitie kunnen kanaliseren dan wij, terwijl we een stap terug doen en proberen die angst onder controle te krijgen door meer oplettend te zijn en de situatie onder controle te houden. Wat ik wel kan zeggen is dat wanneer we gaan rijden, die analytische benadering die de dames hanteren, resulteert in deze ongelooflijke vloeiende stijl en finesse die niet kan worden verkregen door kracht en kracht alleen, het is prachtig.
Kitemana: Wat kan of moet de industrie doen om vrouwen te ondersteunen bij het kitesurfen - zowel amateurs als professionals?SHE FLIES: Vergelijkbaar met zoveel industrieën tegenwoordig, zet de kiteboarding-industrie enkele grote stappen om vrouwen te ondersteunen. Het is geweldig om de beweging te zien en het gaat de goede kant op, het is gastvrij, open, eerlijk; hoewel het er nog niet helemaal is. Het is moeilijk om te suggereren hoe de industrie zou moeten veranderen, maar bij She Flies richten we ons veel meer op het veranderen van de perceptie van vrouwen in hun eigen vermogen, hun eigen kracht en hun eigen acceptatie om succesvol te zijn. Het veranderen van de mentaliteit van een vrouw dat ze het kunnen doen, betekent dat ze het zullen doen en ze zullen het geweldig vinden als ze het doen. Uiteindelijk is 'de industrie' een groep bedrijven die proberen geld te verdienen, toch? Als er geen geld in zit, is de kans groot dat de verandering niet zal blijven bestaan. We moeten ervoor zorgen dat er vrouwen in de rij staan wanneer de verandering toeslaat en de juiste aandacht en de juiste media met zich meebrengen die de volgende golf zullen inspireren.
Kitemana: Wat is uw mening over wedstrijdformaten, moeten er afzonderlijke evenementen zijn of moeten mannen en vrouwen ook tegen elkaar concurreren zoals in KOTA 2020?SHE FLIES: Het is belangrijk om te onthouden dat inclusie niet gelijkheid betekent. Ik was zo blij te horen dat KOTA open was voor vrouwen, een enorme duw van de juiste mensen, voor de juiste mensen en de juiste stap is gezet - maar we moeten niet vergeten dat het precies dat is, het is een stap. De hele wereld doet er alles aan om elkaar te overtuigen dat mannen en vrouwen op zoveel manieren gelijk zijn - maar genetisch gezien niet. Mannen zijn groter, sterker, sneller. Vrouwen zijn kleiner, behendig, soepel. Onze vastberadenheid is hetzelfde, onze inzet, ambitie, het is allemaal hetzelfde, maar ons rijden is iets anders. Voor mij is een vrouw die in elke discipline rijdt, mooi en hetzelfde is in Wakeboarden, Skaten, Surfen; er is een goddelijke vrouwelijkheid en deze moet worden uitgekozen en gevierd.
Kitemana: Last but not least, naar wie kijk je uit tijdens de KOTA?SHE FLIES: TEAM ANGELLY! Maar serieus, ik ben zo opgewonden en trots dat ze erin zit. En ze zit niet op de bodem van de stapel, ze is niet zomaar 'toegelaten', ze heeft gevochten, gevochten en getraind voor haar plaats en het geeft me rillingen om te denken over hoe ze thuishoort in deze competitie. Voor volgend jaar heb ik een andere grote meid waar ik verliefd op ben. Gabby Pioraite, gesponsord door Core, ze is een geweldige rijder - ze heeft zojuist onlangs het vrouwelijke record op WOO voor lengte gemaakt en ze heeft een echt zieke stijl voor haar grote uitstraling. Ze is een legende en ik zou haar graag in de running zien als een andere koningin.
Veel dank aan Josie West, oprichter van SHE FLIES om onze vragen te beantwoorden. Josie richtte SHE FLIES op in 2019 en het is snel een van de grote vrouwelijke gemeenschappen in extreme sporten geworden, die te zien zijn in alle grote vliegermagazines en op de Kitesurf 365-podcast. Ze groeit en versterkt de wereldwijde golf van vrouwen in extreme sporten via vliegerkampen met professionele rijders, evenementen en het creëren van inspirerende beelden zoals SHE FLIES - The Movie op YouTube.
Big Air by women – Queen is born contest 2019
Het event ‘Queen is born’ is vorig jaar door Angely en haar vrienden georganiseerd. Het event is een vergelijkbare versie van King of the Air alleen dan voor vrouwen. Samen met haar vrienden Tereza Simonova, Jasmin Wukitsevitsto en Aniek Duyverman en haar grootste sponsor Aneo organiseerde ze deze competitie een paar dagen voor de King of the Air omdat de vrouwen weer geen uitnodigingen hadden ontvangen. Het event werd georganiseerd met weinig tot geen budget. Niemand sponsorde de wedstrijd en er was geen prijzengeld te winnen. De jury bestond uit een paar King of the Air rijders namelijk: Steven Akkersdijk, Aurelien Petreau, Antonin Rangin en Joshua Emanuel. Het verbaasde bijna iedereen hoe goed de vrouwen wel niet waren… hoge sprongen, gave tricks en radicale kite loops! Angely won de competitie met haar super grote megaloops en haar one-footed loop.
De powervrouwen in kitesurfen
Naast Susi en Angely zijn er nog veel meer vrouwelijke kiters die de grenzen verlegen. We hebben acht vrouwen uitgekozen die het meeste zijn opgevallen de laatste jaren in kitesurfen: Bruna Kajiya, Mikaili Sol, Jalou Langeree, Hannah Whiteley, Pippa van Iersel, Gabby Pioraite en Angely Bouillot. Deze vrouwen hebben allemaal het niveau van vrouwelijk kitesurfen op een hogere lat gelegd.
Angely Bouillot
Angely Bouillot is sinds jaren de enigste vrouw die gaat strijden in de competitie King of the Air. Ook zij staat nog niet heel lang op de kitesurf radar. Ze begon met kiten toen ze vijftien jaar oud was, maar ze begon pas in haar twintiger jaren met wedstrijd varen. In 2016 werd ze de vrouwelijke kitespeed wereldkampioen. Nadat ze haar eerste kiteloop had getrokken ging ze zich helemaal focussen op big air en wou vanaf dat moment meedoen aan de grootste big air competitie Red Bull King of the Air. In 2017 stuurde ze haar eerste wildcard video in met de hoop op een uitnodiging. Helaas kreeg ze deze niet, dus trainde ze nog harder en probeerde ze het opnieuw in 2018. Ook dit jaar kreeg ze weer geen uitnodiging. Toen het event Red Bull King of the Air in 2019 meerdere video’s van vrouwen ontvangen had besloten ze een expressie sessie voor het event te organiseren voor de vrouwen. De vrouwen konden hierbij geen prijzengeld of podiumplaats winnen. Angely had een paar dagen voor het King of the Air 2019 event samen met een paar vrienden de Queen is born competitie georganiseerd. Ze won deze competitie met haar indrukwekkende megaloops en big air tricks. Ook dit jaar ontving King of the Air weer een video van Angely en dit jaar kreeg ze eindelijk een uitnodiging om te strijden tegen de mannen in de big air competitie.
Bruna Kajiya
Bruna Kajiya is de vier keer wereldkampioen freestyle koningin. Ze is drie jaar achter elkaar vice wereldkampioen geweest voordat ze de titel wereldkampioen freestyle kon claimen. Bruna staat bekend om haar powervolle en stijlvolle tricks die ze landt tijdens de competities. Ze is op 25 februari 1987 geboren in Brazilië. Ze begon in 2002 met kitesurfen en begon in 2005 met competities kiten. Sindsdien heeft ze aardig wat podium plaatsen opgeëist. Ze is wereldkampioen geworden in 2009, 2016 en 2017. Bruna is de eerste vrouw die een Backside 315 landde in 2015. Ze zet zich sinds het begin van haar carrière in om zoveel mogelijk vrouwen in contact te brengen met deze fantastische sport.
Mikaili Sol
Mikaili Sol is een van de jongste vrouwen die de laatste jaren op het podium is verschenen. Ze is geboren op 30 oktober 2004 in Brazilië. Mikaili begon met kiten toen ze nog maar acht en een half jaar oud was. Ze begon 5 jaar geleden met wedstrijd kiten en heeft al aardig wat podium plaatsen veroverd. De vijftienjarige rijder is tot nu toe al twee keer GKA wereldkampioen geworden in 2018 en 2019. Ze is in 2015, 2016, 2017 en 2018 freestyle wereldjeugdkampioen geworden. Tegenwoordig vaart ze ook strapless freestyle wedstrijden op een hoog niveau. Mikaili is nog maar net begonnen, dus we gaan zeker nog veel meer spectaculaire dingen zien van haar.
Jalou Langeree
Jalou Langeree is op 27 april 1990 geboren in Nederland. Toen Jalou twaalf jaar oud was volgde ze haar broer Kevin Langeree en begon ze met kitesurfen. Jalou Langeree is acht keer Nederlandse kite kampioen geweest. Geen golf is te hoog voor deze Nederlandse vrouw. In 2012, 2015 en 2019 is Jalou GKA Kite-Surf wereldkampioen geworden. Jalou laat zien aan andere vrouwen dat kitesurfen niet alleen voor mannen is en dat vrouwen ook deze fantastische sport kunnen doen. Ook zet Jalou zich samen met haar broer Kevin in voor de oceaan. Samen zijn ze oceaan-ambassadeurs voor IFAW-International Fund for Animal Welfare. Ze leggen aandacht op de kritieke toestanden waar de oceaan allemaal mee te maken heeft.
Hannah Whiteley
Hannah Whiteley is geboren op 1 maart 1992 in Engeland. Toen ze tien jaar oud was is ze begonnen met kitesurfen. Op haar vijftiende begon ze met competitie varen in de Britse kampioenschappen. Ze vaart zowel freestyle als big air. In 2009, 2010 en in 2011 is ze de Britse freestyle kampioen geworden. In 2012 is ze uitgroepen tot Most Influential Girl Kitesurfer. Ze is vice wereldkampioen geweest voor big air in 2015 en voor freestyle in 2016. In 2016 is ze uitgeroepen tot beste vrouwelijke kiter door IKSURF Magazine. In 2017 is ze wereldkampioen snelheid varen geworden. In 2019 had ze een video ingestuurd met de hoop een uitnodiging te krijgen voor het big air event King of the Air. Helaas mochten er dat jaar nog geen vrouwen meedoen en werd ze niet toegelaten. Wel deed ze dat jaar mee aan de vrouwelijke expressie sessie die voor de King of the Air 2019 gehouden werd.
Pippa van Iersel
Pippa van Iersel is geboren in Nederland en begon met kiten toen ze veertien jaar oud was. Van jongs af aan wist Pippa al dat ze mee wou doen aan wedstrijden. Ze vaart vooral freestyle, maar doet af en toe ook aan big air. Ze is Nederlands freestyle kampioen en werd tweede in de WK jeugd kampioenschappen. In 2018 werd ze derde in de Airgames en derde in de wereldkampioenschappen in Brazilie. Ook deed Pippa mee aan de Queen is born in Kaapstad en werd daar tweede. Ook Pippa had een video ingestuurd met de hoop op een uitnodiging voor de King of the Air in 2018. Ook zij mocht helaas niet meedoen, maar kreeg wel een uitnodiging voor de vrouwen expressie sessie die voor de King of the Air 2019 werd gehouden.
Gabby Pioraite
Gabby Pioraite is nog maar net op de kite radar gekomen. Op 18 januari 2020 verbrak ze met een mega sprong het vrouwelijke wereld record. Ze sprong maar liefst 23.6 meter hoog. Het oude record was de 23 meter sprong van Angely Bouillot. Ze deed in 2019 mee aan de Queen is born en veroverde bij deze competitie de derde plaats. Ook Gabby kreeg een uitnodiging van het evenement King of the Air om mee te doen aan de vrouwelijke expressie sessie die plaats vond voor het officiële event. In 2020 had Gabby een video ingestuurd om mee te strijden voor de titel King of the Air, maar ze kreeg helaas geen uitnodiging.
Giveaway Mystic Majestic X + Stealthbar
Denk jij dat Angely dit jaar de titel veroverd bij King of the Air? Laat ons nu weten wie er volgens jou de titel gaat winnen en maak kans op een Mystic Majestic X en een Stealthbar! Klik hier om jouw top 3 te voorspellen.
Klik op deze link om het event live te volgen: https://www.redbull.com/za-en/events/red-bull-king-of-the-air
Toegevoegd aan winkelmand
Subtotaal | € 0,00 |
Verzendkosten NL | € 0,00 |
Totaalbedrag (incl 0% BTW) | € 0,00 |
U heeft geen product(en) in uw winkelwagen
Weet je niet waar je moet beginner?
Bezoek de klantenservice voor advies